To export JPG's to PDF, also known as the Monday Anger

För att inleda lite mer... färgfullt, så bjuder jag på ett ursnitt ur gårkvällens gruppchat-rant, 23.48; "DAGENS RANT. HADE JPGS. VILLE GÖRA DESSA TILL EN PDF. GJORDE dessa till EN PDF. Alla sidor fick vita kanter pga påtvingad pappers-format. Vill inte ha pappersformat. Försökte alla vägar jag kunde tänka mig. Googlade i en och en halv BLEEP timme och BLEEP, BLEEP bleep..."

Den här historien tar sin början när denna analoga teknikförfasare skaffade sig en iPad. WAT, DU? Ditt ljudsystem består av en liten 129-kronorsradio från Clas Ohlson som du måste dra sladden ur för att få tyst på? Ja, så är det. Men jag gjorde't. Jag såg fördelarna med att kliva in i en teknikens framtid. Kommer ju vara på resande fot en hel del de närmsta åren eftersom jag hoppar på skolan på heltid igen i höst och min laptop VÄGER BLY. Och paddan erbjuder en hel flock av möjligheter och fördelar för mig och mitt osynliga hand-handikapp.  Rita utan att behöva trycka hårt mot papper! Läsa böcker utan att behöva hålla nere sidor! Anteckna med penna! Kurslitteratur! Överstrykarpenna-notera text! Ha ett litet portabelt tagnentbord att knappa på vid behov! Korrekturläsa dokument och notera direkt på sidorna utan att behöva skriva ut! Ha allt jag hade i filofaxen på paddan istället, som är möjligt pga pennfunktionen! Och där kommer vi till måndagsdilemmat. 

För jag använder en fantastisk app som heter GoodNotes. Man kan importera dokument och rita i dom eller göra nya, anteckna i anteckningsblock, göra listor, ha en kalender (alltså som på papper, inget interaktivt) etc etc. Har man tillräckligt fin handstil kan man tillochmed söka i sina handskrivna anteckningar. Nåväl! Detta ledde till att jag kom på att jag skulle lägga in min kalender på paddan och använda den där. Jag gör ju redan min egna kalender på datorn sen ett par år tillbaka så det här sparar ju mest steget att skriva ut på riktigt papper och det dåliga samvetet som kommer när jag vill möblera om eller designa nytt. 

Så jag tog dimensionerna av den användbara ytan i GoodNotes och kopierade den rakt över till Photoshop och byggde mig en ny kalender där. Tog en helg, cirka. Sen var det dags att lägga ihop mina fina anpassade JPG-kalenderbilder till en PDF så jag kunde importera dem i form av ett dokument till min padda. 

Cue vansinnet. 

Varenda sätt som jag redan kunde/hittade för att exportera JPGs till ett samlat PDF-dokument lämnade dokumentet med de förfärliga vita kanterna som representerar typ A4-format etc. Och det var ju för mig helt överflödigt för DETTA SKULLE JU INTE UT PÅ PAPPER. Googlade, testade, googlade, testade, bröt mig runt i inställningar, provade olika program (fast inte fulprogram med malware från suspekta hemsidor, håll er borta från dom) och INGENTING fungerade. Det blev vita kanter där eller vita kanter där, eller vita kanter runt hela rasket. 

Där satt jag med dumstruten på. PMSen brände bakom ögonen. Versalerna var ett faktum. 

När det gått nästan två timmar så hade jag hunnit bli desperat, och, teknikarg. Den där speciella sortens ilska som tekniken frammanar. HÄR KAN VI FLYGA TILL MÅNEN men att exportera en jävla JPG, det KAN VI MINSANN INTE GÖRA! 

Så jag började i desperation rota igenom mina egna potentiellt dolda resurser. Klickade in i FastStone ImageViewer, ett lågmält men effektivt program för bildvisning som jag har haft sen urminnes tider. Markerade ett par bilder och letade runt i menyn. Tre klick senare satt jag med en klar PDF tillverkad av mina kalendersidor komplett med framsida, helt utan överflödiga kanter. 

Det slog nästan över. Men jag djupandades och och la mig sådär arg fortfarande fast ni vet, problemet är löst. SÅ, idag tänkte jag lära er hur man gör detta, för att ni ska slippa eländet ifall ni någonsin bestämmer er för att göra samma sak som jag har gjort. 

Steg 1: Skramla fram de valda bilderna i ImageStone, markera dom, Klicka på "Skapa" uppe i menyn, och "Skapa flerbildsfiler" (OBS, ser ni hur den tillochmed gör det av raw-filer?? Impadskalan höjdes precis!).

Steg 2: Du får upp en ruta med bilderna du har markerat, tror man kan sortera dom i rätt ordning och sådär. När nöjd, klicka på "Skapa".

Hitta på ett coolt jävla namn och spara där du vill ha din fantastiska, väldimensionerade PDF.

När procentsatsen når 100% så säger den KLAAR! Och vips! Så har du en PDF!

Helt utan skrivarpapperformat!

ALLES KLAR! Förnöjsamheten är ett faktum och enkelheten i mitt gamla program som jag använt i ur och skur har bevisat sig igen. Det här är mitt tips till internets mänsklighet, så ni slipper slösa tid på Layer Comps i Photoshop, skrivarinställningsmarginaler som ska ändras, och allt annat skit som rekommenderas därute som lösning på ditt JPG-PDF-problem.

 

 

Bonustips: Om du har funderat över hur du kan göra helt vanliga a4-sidor till PDFer så brukar det finnas som alternativ i utskriftsmenyn, "Skriv ut till PDF" och så ba exporterar den precis som ovanstående fast för textdokument också. Superenkelt. Om man håller sig på mattan med dimensionerna, förstås.