Jag har tapetserat helt själv!

IMG_2307w.jpg

Den sedvanliga brasklappen: Mitt kameraobjektiv och jag är inte vänner. Min lägenhet och mina saker ÄR raka egentligen, jag lovar.

I mitt äktenskap var jag målaren, och han var tapetseraren (OBS, faktiska tapeter alltså). Tapeterna gick på som en smäck när han gjorde det själv istället för att vi både försökte hjälpa till och våra dyrbara finmönstrade tapeter liksom mest degraderade sig själva till något slags kladdigt godispapper med rivränder från för skarpa veck och guldfärg som löstes upp i av olyckan felplacerat tapetlim. Målningen sköttes av mig, eftersom jag inte ens behövde lägga ut papper på golvet och ändå fick ett rent och okladdigt resultat medan det såg ut som att en arg järv hade råkat kliva ner i en hink med färg, klivit ur hinken och sen försökt klösa sig ut ur rummet i fråga när min dåvarande varit framme med roller och pensel. Vi kompletterade varandra, helt enkelt. Så det var inte utan lite tvekan som jag övervägde att tapetsera helt själv i frånvaron av min eviga ex-roomievapendragare J som drabbats av den stora söndagssjukan som förr i tiden kunde definieras som bokstavssjukdomen "ADSL" men som numera går under namnet "Spela Data". Istället för att medelst logik och lockande med mat och socker försöka övertala honom att överge hans kattstinna datamys, så valde jag att helt själv tapetsera de där kvadratmetrarna som behövdes för min fondvägg.

IMG_6313web.jpg

I över två år höll jag på denna tapet. Tur var väl det! Hann flytta tre gånger på den tiden.

Det första jag gjorde var att i bakfylledimman från lördagens tjejkväll blanda ut limpulvret i alldeles för mycket vatten, så jag i ren inredningsilska fick plasta skiten tills måndagsmorgonen kunde rulla runt och jag kunde stolpa ner på Clas Ohlson och köpa mer pulver för att blanda en mer rimlig tjocklek av lim. Sagt och gjort, det var dags.

IMG_20170213_001327w.jpg

Slösade ingen färg i onödan! 

Och alltså. När inte limmet var alldeles för tunt och när jag liksom skarvade tillbaka att jag satt den första våden snett, så var det ju inte svårt alls! Irriterande, ja. Kladdigt, definitivt. Var köket täckt i ett fint damm av cellulosa? Helt klart. Men jag gjorde det! Jag tapetserade helt själv!

IMG_1583w.jpg
IMG_20170427_214450w.jpg

Det tog ytterligare några veckor innan jag orkade måla klart det gråvita hörnet.

IMG_1571w.jpg

Nöjd! Med tapet och att jag gjorde det helt själv, trots en liten bubbla här och där! 

Det är augusti. Ni vet vad det innebär.

För er som hängt med ett tag så är det ju uppenbart vad jag fiskar efter: 

HÖSTEN ÄR PÅ VÄG! 

Åh. Hösten. Som jag längtar varje år. Vissa år blir man besviken för hösten liksom bara pyser bort i ett brunt slabbigt moln av regn som pickar på rutan och evighetens gråa skyar som tynger. och plötsligt är alla träden nakna utan att en annan liksom hann förstå vad som hände. Vissa år brister naturen ut i brand, badandes i hösteftermiddagens guldgula ljus, med friska vindar som uppmanar till promenad på platser man knappt känner igen längre. 

Utan att vara för uppenbar, så är det ju version nummer två som har mitt stora intresse varje år. 

För ynka två år sen var bilden ovan mitt hem. Hösten tog med sig hasselnötter, äpplen, rönnbär, plommon, krusbär, och den sista skörden av tomaterna, chilin, rödbetorna och paprikan som vi odlade. Jag matade årets kull av fåglar som precis flyttat ifrån sitt hem under taksprånget på torpet, såg på när vinden krattade löv åt mig. Kokade rönnbärsgelé medan jag tittade ut över vyerna, med en sprakande brasa tänd i vardagsrumsdelen. Sorterade ut höstkläder och höstfärger.

Och grät. För jag visste att det var över. Jag hade fått allt jag någonsin kunnat vilja ha, och förlorat det igen. Jag kan fortfarande bli illamående av sorg när jag tänker på det, allt det där, även om livet känns bra där jag är nu. 

Tystnaden i huset har bytts ut mot ljudet av grannar som duschar och går med tunga steg i sina lägenheter. Altanen har bytts ut mot en (som tur är) inglasad balkong. Utsikten över vidderna med kyrkan och gravhögar i fonden har bytts ut mot hustak. Men jag tror att hösten, för mig, är läkandets tid. Jag har alltid varit nostalgisk på hösten, även när jag inte visste vad jag hade att vara nostalgisk över. Det är okej att saknaden biter. Jag promenerar genom skogar och läker.

För även om det gjort att det enda mål jag så definitivt formulerat i mitt liv som att jag en dag ska ha ett litet torp på landet att elda brasa i, så är jag tacksam för allt jag har. Min lilla etta, dekorerad i höstfärger som det är, tända ljus, kärleken från vänner och familj, en solros eller två som tittar upp. Jag kommer sitta i soffan i min lägenhet med balkongdörren på glänt, höstregnet trummandes mot plåttaket på min balkong, och mysa. Och surfa hemnet, förstås.

Ellet och hennan!

Min kärlekshistoria med henna startade för cirka åtta år sen när jag insåg att ja, jag kan faktiskt ha oranget hår! Varför inte? Och varför hade jag dragit på det i flera år, när jag glosögt och avundsjukt stirrat på de som vågade? Till slut hade jag tröttnat på blekmedel och elände och min hårbotten var.. sådär. Så, jag ramlade in på hennaspåret, fastnade, läste 3000 sidor med forumdiskussioner om hur man gör, vad det innebär, vad man kan förvänta sig och hur snygg man kommer bli. Men eftersom jag av naturliga skäl har glömt vad det stod i de flesta av de där 3000 sidorna, så får jag helt enkelt bara berätta hur jag gör och vad jag vet. Brasklappen är ju att jag kommer skriva ordet "henna" okristligt många gånger. Vi stolpar upp det lite, för enkelhetens skull.

HENNA ÄR BARA ORANGEBRUNRÖD

Henna kommer från en planta som kallas Lawsonia Inermis som växer på varma platser nedåt Mellanöstern, och färgen som genereras när man blöter upp de pulveriserade, torkade bladen är orange-brun-röd. Inget annat. Inget rent brunt, inget svart, inget ofärgat. För att belysa skillnaderna så ger “Jamila” (varumärken?) henna en varmare orange färg medan "Yemini" henna ger en kallare röd. Handlar man på internätet brukar det stå vilken ton hennan ger. Men brunt, svart och ofärgat är inte ren henna/henna. Cassia kallas ofta för "neutral henna" men är egentligen en annan liknande planta som bara avger en lite lätt gul färg som har ungefär samma egenskaper som hennan i övrigt. Är "hennan" i kakform som hos Lush, så är det annat grejs däri. Står det "brun henna" eller "blond henna" är det annat grejs däri. Står det "svart henna-tatuering", ska du fly fältet för då är det definitivt annat skit däri. En riktlinje för den som vill ha ren henna kan vara att titta efter henna som ska användas till hennatatueringar (ej svart!), den “brukar" vara finare sållad än andra sorter för att kunna spritsas!

Hur gör man för att färga med rent hennapulver?

IMG_0423web.jpg

Ett paket hennapulver, en bytta, vatten och citron, allt som behövs! Ja, och så cirka 12 sammanlagda timmar av din latenta tid, då.

Illgrönt pulver som blir en brun sörja som avger orange färg! Enkelt! 

Grönbrunt in action och som ni ser, oranget pigment!

Man blandar pulvret med vatten och citron (citronen för att lösa ut mer pigment, men jag har lyckats bra utan också!), sätter behållaren någonstans där det är lite mysvarmt, tex ovanför ett element i ett par timmar. Man ska tydligen inte ha blandningen i solen, men det fungerade för mig den gången jag tog ovanstående bilder iallafall. Kolla av ifall orange färg har börjat släppa ur den gröna smörjan, den blir helt brun på ytan! På vissa ställen står det att man ska vänta 12 timmar men det har aldrig behövts för mig, lite beror på syra och lite beror på rumstemperatur och kvalitet etc etc. Varmare = snabbare utveckling (men koka inte vattnet/pigmentet för då förstörs det har jag läst)! Smeta i håret, sätt på en plastpåse och hitta något att göra i typ fyra timmar. Varning för att göra blandningen för vattnig, första gången jag färgade med henna fick jag ligga på rygg på vardagsrumsgolvet i fyra timmar för en rännil av hennaslask vägrade ge med sig! När du väntat klart, skölj i en hink/badkar för att lyckas bli av med allt, det kan finnas bitar i blandningen som är svåra att bli av med under bara rinnande vatten. Vänta sen i två dagar till för att se hur färgen slutligen blir, den oxiderar nämligen och blir lite diskretare i tonen! NJUT!

Den överblivna blandningen slänger jag i frysen, använder ju alltid såna där gräddfilsförpackningar att blanda i så jag sätter på locket och ställer in den i frysen när jag är klar bara. Tinar tills nästa gång jag vill färga, superenkelt. Det sägs att blandningen kan bli starkare i frysen (hörsägen: Internet) och jag har funnit att det går precis lika bra att färga med tinad som ny blandning. Den ska inte stå för länge i rumstemperatur för efter ett antal timmar börjar färgsläppet avta och till slut färgar det inte alls.

Att tänka på är att hennablandningen kommer vara mer svårarbetad än vanliga tvåkomponentshårfärger. Det är lite som att försöka sprida ut lera i håret, helt enkelt. Därför kan det vara en idé att göra mer blandning än du kanske tror behövs första gången, så det räcker till. Torra fläckar i håret kan gömma sig väldigt väl! Och.. använd handskar. Annars blir det en orange fest som inte tar slut på ett par veckor. Jag har inte upplevt att det har fläckat ansiktet särskilt mycket, men jag är väldigt fet i skinnet också så jag vet inte hur det är med torrbollar!

Allt eftersom du färgar med henna så blir färgen djupare och djupare, till en viss nivå. Det kan vara en idé att se över vart du vill ligga i färgskalan och sen sluta färga hela håret och bara köra utväxten när du nått dit du trivs. Jag kör på bara, mitt hår har inte blivit mörkare än det är på bilden nedan även om jag färgat alltihopa regelbundet under tre år. Jag antar att blandningen gör sitt också, jag färgar ju som ni vet med endast hennapulver. Jag är ju blond/ljusblond naturligt, och eftersom henna bara lägger sig ovanpå det vanliga håret så finns de naturliga skiftningarna kvar och resultatet beror alltid på underliggande färg!

Jaha, men JAG har hört om folk som färgar med henna och har brunt hår!

Ja, om de använder ren henna och inte såna där färdiga förpackningar, så använder de henna plus något vilket många gör! För svart hennahår? Henna+Indigo. Indigo är ett mörkt mörkt blått pigment (som man färgar jeans med tex) och tillsammans med det orangea kan det bli en mörkbrun färg som närmar sig svart. Brunt? Släng i en mindre mängd indigo i hennan och prova, mer eller mindre indigo, mer eller mindre brunt! Jag har tillochmed läst om folk som provat kakao och kaffe, men hur bra det blev är oklart. Hur permanent indigo är vet jag inte, men hennan själv är för många hysteriskt permanent. Alltså "Försöker du bleka bort henna är håret borta innan färgen är det"-permanent. Efter bilden nedan är tagen så färgade jag över det kvarblivna orangea med svart färg, pga omöjligt att få ur! Henna FNYSER i blekningens generella riktning.

Första gången jag blekte bort henna så tonade jag det sen glatt oranget med gult och rött i (mitt mest fantastiska hår hittills, förövrigt) så jag har aldrig behövt ta bort det helt.

IMG_5974web.jpg

Har hört rykten om"svart henna", är inte henna farligt?

STEER CLEAR OF "SVART HENNA", PLX!

Svart henna, såsom den annonseras t ex utomlands i samband med hennatatueringar etc, är ofta inte henna överhuvudtaget. Istället görs den svarta färgen av ett ämne som kallas PPD som är starkt allergiframkallande, och kan orsaka problem med olika sorters färgämnen (till tex kläder, skrivarfärg, hårfärg etc) för resten av livet för den drabbade. Detta är INTE HENNA. INTE! Det finns människor som upplevt allergiska besvär av äkta henna, men det är (obs, har ingen statistik på detta) enligt internetsägen väldigt få personer. Prova på en liten fläck först!

Jaja, vad har denna magiska henna för egenskaper då?

Ja, det sägs att det är vårdande. Vårdande as in, pigmentet tränger in i hårstrået och BLIR ETT med hårstrået och därför stärker det. Jag har empiriska bevis i form av en frisör som för första gången i hela mitt liv sagt, om mitt då långa, misshandlade hår, "Det är i rätt bra skick för att ha varit blekt hemma så mycket!”. Jag höll på att ramla ur stolen för det var den första positiva recensionen jag någonsin fått av en frisör! Andra egenskaper är tex att vissa får glansigare hår, och vissa får rakare hår, vilket inte alltid är önskvärt. Mitt har blivit rakare, självfallet som var det enda som räddade mitt platta tunna hår från tråkighetsdöden, är bortblåst. Är väl värt det ändå men det måste ju tas i beaktande. Det sägs att henna och permanent inte går särskilt bra ihop pga dess utslätande egenskaper. Kopparguldblänket som syns i direkt solljus är ofta fan. tas. tisk. T! Och det största plusset; efter färgning förblir färgen i stort sett oförändrad, för alltid. Färga om? HAH! Endast utväxten är något en behöver fundera över.

Jag vill också ha henna, vart hittar jag det?! 

Jag vägrar byta sort från Jamila, och jag har handlat min på 500-gramspåse (den räcker länge!) från hennabutiken.se. Enligt forumdiskussioner sägs Henna-boy.co.uk vara bra och pålitliga också på tal om hårfärgsresurser, men kolla upp innan ni handlar! 

Bild ovan: Första färgningen av min pågående omgång med henna, datum strax under tre år sen. Väldigt urtvättade rester av svart, lila och rosa, och så ett lager henna på det. Bilden demonstrerar hur hennan beter sig över andra färger, det bruna förblev brunt fast med kopparglans, och resten blev orange/rosa. När det rosa gått ur så förblev bara det orangea.

 

SÅ, stegen till ett fantastiskt hennafärgat hår:

- Efterforska ordentligt! Läs, googla, forum, butiker, instruktioner, blandningar, titta på bilder, varianter!
- Bestäm dig. Vill du köra, eller inte! Kom ihåg att resultatet är PERMANENT. Prova på slingor först! På bilderna ser ni min hennafärg, som är baserat på ett blont/ljusblont hår. Är håret mörkare, blir hennafärgen mörkare!
- Köp rätt sort (orange/röd)!
- Färga! Vänta två dagar innan du gör din slutliga bedömning av resultatet (färgen oxiderar och dämpas lite!).
- NJUT av underhållsfritt hår, utöver utväxten då!

 

 

Brasklapp: Är bara privatperson, ingen expert, tar inget ansvar, lycka till etc etc!

Att exportera JPG-filer till en PDF aka, måndagsilskan

För att inleda lite mer... färgfullt, så bjuder jag på ett ursnitt ur gårkvällens gruppchat-rant, 23.48; "DAGENS RANT. HADE JPGS. VILLE GÖRA DESSA TILL EN PDF. GJORDE dessa till EN PDF. Alla sidor fick vita kanter pga påtvingad pappers-format. Vill inte ha pappersformat. Försökte alla vägar jag kunde tänka mig. Googlade i en och en halv BLEEP timme och BLEEP, BLEEP bleep..."

Den här historien tar sin början när denna analoga teknikförfasare skaffade sig en iPad. WAT, DU? Ditt ljudsystem består av en liten 129-kronorsradio från Clas Ohlson som du måste dra sladden ur för att få tyst på? Ja, så är det. Men jag gjorde't. Jag såg fördelarna med att kliva in i en teknikens framtid. Kommer ju vara på resande fot en hel del de närmsta åren eftersom jag hoppar på skolan på heltid igen i höst och min laptop VÄGER BLY. Och paddan erbjuder en hel flock av möjligheter och fördelar för mig och mitt osynliga hand-handikapp.  Rita utan att behöva trycka hårt mot papper! Läsa böcker utan att behöva hålla nere sidor! Anteckna med penna! Kurslitteratur! Överstrykarpenna-notera text! Ha ett litet portabelt tagnentbord att knappa på vid behov! Korrekturläsa dokument och notera direkt på sidorna utan att behöva skriva ut! Ha allt jag hade i filofaxen på paddan istället, som är möjligt pga pennfunktionen! Och där kommer vi till måndagsdilemmat. 

För jag använder en fantastisk app som heter GoodNotes. Man kan importera dokument och rita i dom eller göra nya, anteckna i anteckningsblock, göra listor, ha en kalender (alltså som på papper, inget interaktivt) etc etc. Har man tillräckligt fin handstil kan man tillochmed söka i sina handskrivna anteckningar. Nåväl! Detta ledde till att jag kom på att jag skulle lägga in min kalender på paddan och använda den där. Jag gör ju redan min egna kalender på datorn sen ett par år tillbaka så det här sparar ju mest steget att skriva ut på riktigt papper och det dåliga samvetet som kommer när jag vill möblera om eller designa nytt. 

Så jag tog dimensionerna av den användbara ytan i GoodNotes och kopierade den rakt över till Photoshop och byggde mig en ny kalender där. Tog en helg, cirka. Sen var det dags att lägga ihop mina fina anpassade JPG-kalenderbilder till en PDF så jag kunde importera dem i form av ett dokument till min padda. 

Cue vansinnet. 

Varenda sätt som jag redan kunde/hittade för att exportera JPGs till ett samlat PDF-dokument lämnade dokumentet med de förfärliga vita kanterna som representerar typ A4-format etc. Och det var ju för mig helt överflödigt för DETTA SKULLE JU INTE UT PÅ PAPPER. Googlade, testade, googlade, testade, bröt mig runt i inställningar, provade olika program (fast inte fulprogram med malware från suspekta hemsidor, håll er borta från dom) och INGENTING fungerade. Det blev vita kanter där eller vita kanter där, eller vita kanter runt hela rasket. 

Där satt jag med dumstruten på. PMSen brände bakom ögonen. Versalerna var ett faktum. 

När det gått nästan två timmar så hade jag hunnit bli desperat, och, teknikarg. Den där speciella sortens ilska som tekniken frammanar. HÄR KAN VI FLYGA TILL MÅNEN men att exportera en jävla JPG, det KAN VI MINSANN INTE GÖRA! 

Så jag började i desperation rota igenom mina egna potentiellt dolda resurser. Klickade in i FastStone ImageViewer, ett lågmält men effektivt program för bildvisning som jag har haft sen urminnes tider. Markerade ett par bilder och letade runt i menyn. Tre klick senare satt jag med en klar PDF tillverkad av mina kalendersidor komplett med framsida, helt utan överflödiga kanter. 

Det slog nästan över. Men jag djupandades och och la mig sådär arg fortfarande fast ni vet, problemet är löst. SÅ, idag tänkte jag lära er hur man gör detta, för att ni ska slippa eländet ifall ni någonsin bestämmer er för att göra samma sak som jag har gjort. 

Steg 1: Skramla fram de valda bilderna i ImageStone, markera dom, Klicka på "Skapa" uppe i menyn, och "Skapa flerbildsfiler" (OBS, ser ni hur den tillochmed gör det av raw-filer?? Impadskalan höjdes precis!).

Steg 2: Du får upp en ruta med bilderna du har markerat, tror man kan sortera dom i rätt ordning och sådär. När nöjd, klicka på "Skapa".

Hitta på ett coolt jävla namn och spara där du vill ha din fantastiska, väldimensionerade PDF.

När procentsatsen når 100% så säger den KLAAR! Och vips! Så har du en PDF!

Helt utan skrivarpapperformat!

ALLES KLAR! Förnöjsamheten är ett faktum och enkelheten i mitt gamla program som jag använt i ur och skur har bevisat sig igen. Det här är mitt tips till internets mänsklighet, så ni slipper slösa tid på Layer Comps i Photoshop, skrivarinställningsmarginaler som ska ändras, och allt annat skit som rekommenderas därute som lösning på ditt JPG-PDF-problem.

 

 

Bonustips: Om du har funderat över hur du kan göra helt vanliga a4-sidor till PDFer så brukar det finnas som alternativ i utskriftsmenyn, "Skriv ut till PDF" och så ba exporterar den precis som ovanstående fast för textdokument också. Superenkelt. Om man håller sig på mattan med dimensionerna, förstås. 

En gång gjorde jag en liten, liten tårta.

Fråga mig inte vart infallet kom ifrån men, mina vänner, jag följde det.

Allt som behövs! Den lilla, lilla klyvyxan kan ha varit med, för ahem, roligt.

En liten pannkaka! 

Tripp trapp trull!

En grön med mycket gult blir marsipan! 

Och så en liten ros! 

Klart man ska skära en bit också. Och det svarta luddet över hela tårtan (pyssla i svarta kläder i en svart soffa, ahem) bidrar tillsammans med fingeravtrycken till en rustik, hemmagjord känsla som alla tycker om så mycket nu. Ni vet, det var meningen.