Att exportera JPG-filer till en PDF aka, måndagsilskan

För att inleda lite mer... färgfullt, så bjuder jag på ett ursnitt ur gårkvällens gruppchat-rant, 23.48; "DAGENS RANT. HADE JPGS. VILLE GÖRA DESSA TILL EN PDF. GJORDE dessa till EN PDF. Alla sidor fick vita kanter pga påtvingad pappers-format. Vill inte ha pappersformat. Försökte alla vägar jag kunde tänka mig. Googlade i en och en halv BLEEP timme och BLEEP, BLEEP bleep..."

Den här historien tar sin början när denna analoga teknikförfasare skaffade sig en iPad. WAT, DU? Ditt ljudsystem består av en liten 129-kronorsradio från Clas Ohlson som du måste dra sladden ur för att få tyst på? Ja, så är det. Men jag gjorde't. Jag såg fördelarna med att kliva in i en teknikens framtid. Kommer ju vara på resande fot en hel del de närmsta åren eftersom jag hoppar på skolan på heltid igen i höst och min laptop VÄGER BLY. Och paddan erbjuder en hel flock av möjligheter och fördelar för mig och mitt osynliga hand-handikapp.  Rita utan att behöva trycka hårt mot papper! Läsa böcker utan att behöva hålla nere sidor! Anteckna med penna! Kurslitteratur! Överstrykarpenna-notera text! Ha ett litet portabelt tagnentbord att knappa på vid behov! Korrekturläsa dokument och notera direkt på sidorna utan att behöva skriva ut! Ha allt jag hade i filofaxen på paddan istället, som är möjligt pga pennfunktionen! Och där kommer vi till måndagsdilemmat. 

För jag använder en fantastisk app som heter GoodNotes. Man kan importera dokument och rita i dom eller göra nya, anteckna i anteckningsblock, göra listor, ha en kalender (alltså som på papper, inget interaktivt) etc etc. Har man tillräckligt fin handstil kan man tillochmed söka i sina handskrivna anteckningar. Nåväl! Detta ledde till att jag kom på att jag skulle lägga in min kalender på paddan och använda den där. Jag gör ju redan min egna kalender på datorn sen ett par år tillbaka så det här sparar ju mest steget att skriva ut på riktigt papper och det dåliga samvetet som kommer när jag vill möblera om eller designa nytt. 

Så jag tog dimensionerna av den användbara ytan i GoodNotes och kopierade den rakt över till Photoshop och byggde mig en ny kalender där. Tog en helg, cirka. Sen var det dags att lägga ihop mina fina anpassade JPG-kalenderbilder till en PDF så jag kunde importera dem i form av ett dokument till min padda. 

Cue vansinnet. 

Varenda sätt som jag redan kunde/hittade för att exportera JPGs till ett samlat PDF-dokument lämnade dokumentet med de förfärliga vita kanterna som representerar typ A4-format etc. Och det var ju för mig helt överflödigt för DETTA SKULLE JU INTE UT PÅ PAPPER. Googlade, testade, googlade, testade, bröt mig runt i inställningar, provade olika program (fast inte fulprogram med malware från suspekta hemsidor, håll er borta från dom) och INGENTING fungerade. Det blev vita kanter där eller vita kanter där, eller vita kanter runt hela rasket. 

Där satt jag med dumstruten på. PMSen brände bakom ögonen. Versalerna var ett faktum. 

När det gått nästan två timmar så hade jag hunnit bli desperat, och, teknikarg. Den där speciella sortens ilska som tekniken frammanar. HÄR KAN VI FLYGA TILL MÅNEN men att exportera en jävla JPG, det KAN VI MINSANN INTE GÖRA! 

Så jag började i desperation rota igenom mina egna potentiellt dolda resurser. Klickade in i FastStone ImageViewer, ett lågmält men effektivt program för bildvisning som jag har haft sen urminnes tider. Markerade ett par bilder och letade runt i menyn. Tre klick senare satt jag med en klar PDF tillverkad av mina kalendersidor komplett med framsida, helt utan överflödiga kanter. 

Det slog nästan över. Men jag djupandades och och la mig sådär arg fortfarande fast ni vet, problemet är löst. SÅ, idag tänkte jag lära er hur man gör detta, för att ni ska slippa eländet ifall ni någonsin bestämmer er för att göra samma sak som jag har gjort. 

Steg 1: Skramla fram de valda bilderna i ImageStone, markera dom, Klicka på "Skapa" uppe i menyn, och "Skapa flerbildsfiler" (OBS, ser ni hur den tillochmed gör det av raw-filer?? Impadskalan höjdes precis!).

Steg 2: Du får upp en ruta med bilderna du har markerat, tror man kan sortera dom i rätt ordning och sådär. När nöjd, klicka på "Skapa".

Hitta på ett coolt jävla namn och spara där du vill ha din fantastiska, väldimensionerade PDF.

När procentsatsen når 100% så säger den KLAAR! Och vips! Så har du en PDF!

Helt utan skrivarpapperformat!

ALLES KLAR! Förnöjsamheten är ett faktum och enkelheten i mitt gamla program som jag använt i ur och skur har bevisat sig igen. Det här är mitt tips till internets mänsklighet, så ni slipper slösa tid på Layer Comps i Photoshop, skrivarinställningsmarginaler som ska ändras, och allt annat skit som rekommenderas därute som lösning på ditt JPG-PDF-problem.

 

 

Bonustips: Om du har funderat över hur du kan göra helt vanliga a4-sidor till PDFer så brukar det finnas som alternativ i utskriftsmenyn, "Skriv ut till PDF" och så ba exporterar den precis som ovanstående fast för textdokument också. Superenkelt. Om man håller sig på mattan med dimensionerna, förstås. 

En gång gjorde jag en liten, liten tårta.

Fråga mig inte vart infallet kom ifrån men, mina vänner, jag följde det.

Allt som behövs! Den lilla, lilla klyvyxan kan ha varit med, för ahem, roligt.

En liten pannkaka! 

Tripp trapp trull!

En grön med mycket gult blir marsipan! 

Och så en liten ros! 

Klart man ska skära en bit också. Och det svarta luddet över hela tårtan (pyssla i svarta kläder i en svart soffa, ahem) bidrar tillsammans med fingeravtrycken till en rustik, hemmagjord känsla som alla tycker om så mycket nu. Ni vet, det var meningen.

Den lille musikfestivalen i stan

Festivalen är över. Till skillnad från den tur vi hade i helgen, så regnade det hela söndagen. Jag gissar på att det gråa svala svalkade mången bakfull besökare i kampen att hitta tillbaka till den trista vardagen efter två dagar i musikens värld. Köerna till barerna var tidvis alldeles för långa, kanske för att man blev kokt levande i publikhavet under den frätande solen. 

Ack så trevligt det var. Tänk ynnesten att få ha detta på gångavstånd, regnfritt, myggfritt och med ork! Förra året var jag slut som artist och orkade liksom inte med riktigt. I år rullade det bara på och var trevligt, och ett gäng med band fick man äran att se på nära håll. 

Historiskt tveksamma gänget Amon Amarth med sin järnåldershjälm och så hornen på det... Jag gick och införskaffade mig cider innan dom slet fram den uppblåsbara draken, den fick jag se på håll.

Åh, Bloodbath. Älskade.

(lägg till gällt skrikande från undertecknad här)

Vi värmde upp lite smått i torsdags med öl, ledigt fredag såklart! Vänner, nya bekantskaper, musiken, vädret, en perfekt helg! Nu är det bara resten av sommaren kvar. 

Den nya-gamla bloggen!

Här kommer jag och postar ett plötsligt inlägg om att jag utan förvarning flyttat bloggen och har i villervallan glömt att slå på möjligheten att kommentera på det inlägget och försvinner sen i fem dagar och bara lämnar er här utan vidare information! Fy mig.

Det finns ju faktiskt en tanke bakom flytten, utöver att Photobucket fick mig att ta steget snabbare än jag tänkte mig. Jag har bloggat länge även om det inte finns några bevis pga raderar alltihopa vartannat år. Med tiden blir bloggen alltid en ansamling av oöversiktliga rullande sidor med blandade inlägg, och även om jag delar upp i taggar så blir det rörigt och sen blir jag missnöjd och uttråkad och försöker börja om. I WordPress säger dom ju att man har flest möjligheter etc men jag FÖRSTÅR inte WordPress.

Så! Här på Squarespace som jag testar nu så har jag faktiskt fått ihop bloggen sådär som jag velat ha den från början. Jag har lagt till en sida för kategorier, som ni förhoppningsvis ser.

Blogg-gurus brukar tycka att det är viktigt att göra skillnad mellan kategori och tagg, men jag har alltid mest tänkt "ÄH vem orkar?". Ja, tills nudå, när jag har en vettig chans att nyttja möjligheterna till taggar och kategorier ordentligt. 

Så den nya sidan ser ut såhär! Överst är bildlänkar till kategorierna, och på dessa enskilda kategorisidor kommer jag samla ett urval av inlägg som jag tycker borde vara lättåtkomliga, alltså sålla manuellt. Nedanför det är länkar till samma kategorier fast i sin helhet, vanliga rullande sidor. Nederst är länkar till alla taggar jag har, i sån där vanlig ordning. Taggarna är mer fria och samlar inlägg ur vilka kategorier som helst, beroende på vad de innehåller.

Såhär ser det ut på utvalda-kategorisidorna. T ex tråkiga inlägg där jag klagar på smink kan jag fortfarande kategorisera som "ytan", men jag lägger bara till de där inläggen som är värda att läsa efter mer eller mindre tid till kollaget, så slipper man se tråkposter när man letar lite vettig info! Jag kan till exempel också lägga alla julpysselinlägg på en och samma sida så att det är lätt att hitta det där glöggreceptet året efter, utan att behöva scrolla genom sida efter sida med jultaggade inlägg.

Jag hoppas att det här upplägget kan göra det lite roligare för mig att lägga upp ordentliga poster som jag lagt ner tid på, OCH uppmuntra spontana dravelinlägg för det är lite ordning på dom! Möjligheten till att lägga upp recept och pyssel och instruktioner och sen kunna hitta dom lätt igen känns ju som guldreceptet för mig.

Jag har mycket gamla inlägg som har försvunnit med gamla bloggar etc, så ni kommer nog få se en renässans i dom, och kanske känner ni igen en del sen förut. Jag vill inte kalla det en framtida "resurs", för SÅ vettiga inlägg brukar jag inte göra, men lite mer uppstyrt och lättnavigerat siktar jag på iallafall.

VÄLKOMNA, återigen, till min nygamla blogg. Kul att ha er här! 

Bloggmakeover; Ahem, ja det här gick ju lite fortare än jag tänkte mig.

Ni vet hur jag klagade över Photobucket i lördags? Orkesnivån att hitta en ny host för mina bilder som skulle fungera smidigt på bloggen utmattade mig i takt med att kaffenivån i mitt glas sjönk under lördagsförmiddagen. 

Känslan av att behöva bråka och jävlas runt på internet i jakt på en ny vettig sida för bilderna kolliderade med min för det mesta latenta frustration med WordPress som alltid blivit en aktiv, vulkanliknande frustration varje gång jag skulle ändra något eller försöka förstå mig på något som helst inom WordPress. Detta kulminerade i lördags eftermiddag i att jag prompt traskade över till Squarespace och återuppväckte mitt experimentkonto sen juni månad när jag fann en fnutt med blogg-ommöbleringsinspiration och tyckte det verkade smidigt. 

Och smidigt it is! För nu är ni här! På den nya bloggen. 

Såatteh, VÄLKOMNA till min nygamla lya! 

Jag lämnar en brasklapp här på bordet om stök, brutna länkar, ommöblering och konstigheter och ni får jättegärna höra av er ifall ni stöter på troll i bloggtrumpeterna. Prova kontaktformuläret har jag gjort och det funkade, men ni kan ju alltid testa ändå! Mehe.